Synsundersøkelse

Lurer du på når du bør ta en synstest, eller hva en slik test innebærer? En synsundersøkelse hos oss i Moa Optikk vil gi deg full oversikt over din øyehelse, og vi tilpasser brilleglass nøyaktig etter dine behov.

Hvorfor er det viktig å sjekke synet? Anstrenger du øynene dine kan det fort føre til andre plager som for eksempel hodepine. Gjennom testene vil vi kunne fastslå om du har behov for hjelpemidler og i så fall hvilke hjelpemidler du har nytte av og som vil fungere best for deg: briller, kontaktlinser, databriller, lesebriller, synstrening eller ved mistanke om sykdom, henviser vi til øyelege eller lege.

Hvor ofte bør jeg sjekke synet? Etter første synstest vil optikeren vanligvis kalle deg inn til ny undersøkelse etter ett til tre år. Hvor lang tid det går mellom hver innkalling er avhengig av din alder, eventuelle synsfeil og andre vurderinger optikeren gjør.

Hva skjer på en synstest? Optikeren vil starte med å snakke med deg om hvordan du opplever synet ditt i dag. Dersom du har problemer, er det viktig å få kartlagt hvilke situasjoner du opplever som utfordrende. Ved hjelp av forskjellige instrument og tester undersøkes det hvor godt du ser på høyre og venstre øye både sammen og hver for seg, i tillegg undersøkes ditt ytre øye (hornhinne og øyelokk) og det indre øyet (linsen og netthinnen) ved hjelp av mikroskop. I noen tilfeller kan det være at optikeren også vil måle trykket på øyet, teste ditt fargesyn eller synsfelt og kanskje fotografere netthinnen. Når alle målinger og undersøkelser er gjort vil du få en grundig forklaring på hva optikeren har funnet. Du vil også få rådgivning med mulige løsninger for at du skal kunne se best mulig. Dette kan være briller, kontaktlinser eller annen behandling.

Hvor lang tid tar en synstest? En synsundersøkelse tar vanligvis fra 30 minutter til 1 time.

Hvordan utføres synstester på barn, og når bør de gjøres? Undersøkelser på barn gjøres på samme måte som på voksne, men håndteringen og metodene er tilpasset barnets alder. Helsestasjonene tester hvor skarpt (dybdesyn og fargesyn) et barn ser de første årene. Men det er ikke noe i veien for å ta med barnet ditt til optiker allerede i tidlig alder hvis du føler deg usikker på om alt er i orden med barnets syn. 1 av 5 skolebarn ser for dårlig, og det påvirker læringen, så en synstest er en god investering for barnets fremtid. Les mer om syn og barn.

Vil en synsundersøkelse påvirke synet mitt? Vanligvis vil du ikke merke noe etter en synstest. Hvis optikeren trenger å bruke spesielle øyedråper for mer inngående undersøkelse av øyet så kan det gi kortvarig ubehag eller medføre at det blir vanskeligere å fokusere blikket. Du vil i så fall få beskjed om du for eksempel ikke kan kjøre bil umiddelbart etter undersøkelsen. Ved undersøkelse av barn brukes det av og til dråper som reduserer øyets evne til å fokusere skarpt på nært hold. Denne effekten vil kunne vare i noen timer, og i noen tilfeller døgn, etter undersøkelsen.

Kan jeg spise før jeg skal til synsundersøkelse? Ja, det er faktisk best om du spiser før en synsundersøkelse. Om du er sulten kan du oppleve at det er vanskeligere å konsentrere seg om de spørsmålene og oppgavene optikeren gir deg.

Hva er trykkmåling av øyet? Trykkmåling gjøres ved hjelp av et spesielt apparat som kalles tonometer. Hvis trykket i øyet blir for høyt kan det forårsake skader eller sykdom. Dette skjer ved at et unormalt høyt trykk skader blodårene eller nervetrådene i øyet, og kan dermed gi skader på synsnerven din og nedsatt syn. Grønn stær (glaukom) er en av sykdommene som kan oppstå som følge av for høyt trykk i øyet.

Hvordan bestiller jeg time til synstest? Du kan bestille time på forskjellige måter hos oss i Moa Optikk. Du kan ringe oss på 70 14 91 90, booke time her eller komme innom oss for en hyggelig prat i andre etasje på Amfi Moa Nord.