Barn og syn

Godt syn er viktig fra ung alder. Men barna sier ikke automatisk fra om de ser dårlig, og etter fireårskontrollen er det foreldres hovedansvar å fange opp eventuelle synsfeil hos barnet. Husk også å pass godt på barnas øyner i solen.

Barn kan gå i flere år med dårlig syn uten at noen oppdager det. Vi i Moa Optikk har synsundersøkelser for barn fra skolealder, og oppfordrer alle foreldre til å ta med barna til en synssjekk ved skolestart. Uansett om det er mistanke for dårlig syn eller ikke. Vi tilpasser undersøkelsen etter barnets alder, og ved en rask synsundersøkelse hos vår optiker, som er spesialisert på samsynsproblematikk og lese- og skrivevansker, kan ditt barn unngå unødvendige lærevansker som dårlig innlæringsevne eller konsentrasjonsproblemer.

Barn som ser dårlig vet sjeldent selv at de kan se bedre. Barnets øyner er fortsatt under utvikling og det er derfor viktig at de blir tatt hånd om på rett måte. Langsynte barn kan slite med nærarbeid og finmotoriske aktiviteter som for eksempel perling, tegning eller å bygge lego. Mens nærsynte barn kan oppleve problemer når de deltar i ballek, det kan være vanskelig å se veien foran seg når de sykler eller går på ski.

Linser kan også være et alternativ. Det er helt trygt med linser for barn, og at barnet kan å håndtere linsene selv er klart en fordel, men ingen nødvendighet. Du som foreldre kan enkelt lære deg å ta linsene av og på barnets øye. Hos oss får du god opplæring og oppfølgning fra optiker, så linsebruk hos barn er ingenting å bekymre seg for.

Barn trenger også solbriller. Barnas øyne er faktisk mer utsatt for solskader enn en voksen på grunn av øyets utvikling og i tillegg er barna ofte lenger ute i solen enn voksne med et høyt aktivitetsnivå. Derfor er det viktig at barnesolbrillen sitter godt på hodet, er sterk og har rett glass for barnets sikkerhet. Vi har ideelle solbriller for ditt barn tilgjengelig i butikken som er solide og vi optimaliserer passformen til barnets hode. Kom innom oss så hjelper våre fagfolk deg og ditt barn. Sammen finner vi den beste løsningen, de riktige hjelpemidlene og veileder dere.

Fem råd til deg som foreldre:

1. Observer barnet ditt i lek og følg med når barnet ditt gjør lekser
2. Sjekk om barnet ditt kan skille ulike former og farger fra hverandre
3. Spør barnet om det ser godt, og test om det ser like bra på begge øyne
4. Ta med barnet til synsundersøkelse/synstest dersom du er usikker eller mistenker at barnet ditt ser dårlig
5. Hadde du selv behov for briller i ung alder må du følge ekstra nøye med

Synsundersøkelse barn