Ditt syn

Synsundersøkelse

Hvorfor er det viktig å sjekke synet?Det er viktig å sjekke synet jevnlig, selv om du ser godt. En synsundersøkelse handler ikke bare om å finne den optimale brillestyrken. I løpet av undersøkelsen kontrolleres også andre deler av øyehelsen, som avvik i øyemuskulatur, evaluering av sidesyn, øyetrykk og øyets medier og netthinne. I enkelte tilfeller trenger vi å bruke øyedråper for å få en grundigere undersøkelse av øyet. Dråpene kan påvirke fokuseringsevnen en kort periode, vanligvis mellom 2-12 timer.

Symptomer på øyeplager kan være hodepine, røde øyne, anstrengthet/tretthet, dårlig konsentrasjon og dobbeltsyn.

Gjennom testene vil vi kunne fastslå om du har behov for hjelpemidler og i så fall hvilke hjelpemidler du har nytte av og som vil fungere best for deg: briller, kontaktlinser, databriller, lesebriller eller synstrening. Ved mistanke om sykdom, henviser vi til øyelege eller lege.

Hva er trykkmåling av øyet?Trykkmåling gjøres ved hjelp av et spesielt apparat som kalles tonometer, hos oss måler vi med luft. Hvis trykket i øyet blir for høyt kan det forårsake skader eller sykdom. Dette skjer ved at et unormalt høyt trykk skader blodårene eller nervetrådene i øyet, og kan dermed gi skader på synsnerven din og nedsatt syn. Grønn stær (glaukom) er en av sykdommene som kan oppstå som følge av for høyt trykk i øyet. Høyt trykk gir sjelden symptomer, derfor er det spesielt viktig å få målt regelmessig.

Hvordanutføres synstester på barn, og når bør de gjøres?Undersøkelser på barn gjøres på samme måte som på voksne, men håndteringen og metodene er tilpasset barnets alder.Forskning viser at ca ett av fem skolebarn kan ha utfordringer med synet, så en synsundersøkelse er en god investering for barnets fremtid.Les mer om barn og syn.

Hvor ofte bør jeg sjekke synet? Etter første synsundersøkelsen vil optikeren vanligvis kalle deg inn til ny undersøkelse etter ett til tre år. Hvor lang tid det går mellom hver innkalling er avhengig av din alder, eventuelle synsfeil og andre vurderinger optikeren gjør.

Hvor lang tid tar en synstest? En synsundersøkelse tar vanligvis ca 45 minutter.

Hvordan bestiller jeg time til synsundersøkelse? Du kan bestille time ved å ringe oss på 70 14 91 90, mail: moa.optikk@coptikk.no, booke time her eller komme innom oss for en hyggelig prat i andre etasje på Amfi Moa Nord.